Muijat liinaa

Etätyöelämän tositeevee

Tunnistatko nämä tosielämän inhokki- ja suosikkihahmot? Ihmisten erilaisia reaktioita tutkailemalla oppii itsestään ja läheisistään yhtä sun toista mielenkiintoista. Anteeksi kollegat, kaverit ja kotiväki, saatatte tunnistaa itsenne.

Etätyöelämän tositeevee

Kuluneen parin viikon aikana suomalaisilla työpaikoilla ja kotisohvilla on ollut käynnissä varsinainen Big Brother. Kaupallisten tv-kanavien sijaan tosielämän realityä toistavat nyt erilaiset Slackit, Skypet, Meetit, Whatsupit, Teamsit ja Zoomit sekä äänen asteittainen korottaminen kumppanille ja kakaroille. Ohessa muutama havainto ja arkkityyppi omasta elävästä elämästä. Siitä vaan bingoa pystyyn ja rastia ruutuun, jos ja kun tunnistat seuraavat persoonat.

Ei tässä nyt mitään paniikkia ole

On sangen lohduttavaa todeta, että lähipiiriin mahtuu yksi tai useampi paatunut Toppuuttelija. Tuo luottamusta hönkivä peruskallio, joka tarjoaa hyperventiloinnin avuksi paperipussia, suosittelee sivuuttamaan roskalehtien lööpit ja sulkemaan viimeistään keskiyön aikaan unta (tutkitusti!) häiritsevät some- ja uutisapit. Tämä topakka tolkun ääni latelee tiskiin faktat erilaisten tautien leviämisnopeuksista, kuolleisuusluvuista sekä talouden taantumien laskuista ja nousuista taattujen tosiasioiden valossa. Tätä kun aikansa kuuntelee, alkaa itsekin epäillä, että liekö tuo Korona on lopulta kausiflunssaa kummempi.

Helvetti on irti

Toppuuttelija onkin mitä erinomaisin vastinpari Panikoijalle. Tiedätte varmaan tyypin, jolle helvetti on irti ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Viimeistään nyt menee alta kaikki paikat: työpaikat, tehohoitopaikat, vanhustenhoitopaikat, lastenhoitopaikat, hammashoitopaikat, mielenterveyshoitopaikat, harrastuspaikat, leikkipaikat ja vähintäänkin vessapaperi. Enää, jos koskaan, ei saa tupeloida, hutiloida saati ilakoida. Sen sijaan laaditaan kasapäin (epä)tarkkoja Excel-laskelmia sekä hamstrataan makaroonia, tonnikalaa ja hernekeittoa hartia voimin, vaikka todellista paniikkia ei olisikaan näkyvissä. Vielä.., koska Panikoijan mielestä pahat päivät koittavat kuitenkin enemmin tai myöhemmin. Ainakin jos koko elämänsä jaksaa odottaa.

Taivas on rajana

Viimeistään tässä synkistelyn vaiheessa estradille hyppäävät Positiivarit, nuo ylipirteät tarmonpesät, jotka eivät suinkaan jää tuleen makaamaan, vaan vetävät tyynesti taisteluviitat ylle ja laittavat tuulemaan. Heillä on uskomaton kyky valaa ympärilleen uskoa ja kiskoa epäilevimmätkin Tertut ja Tuomaat suosta halusivat he sitä tai eivät. Tyypit suorastaan syttyvät silloin, kun vaikeat ajat tulevat vastaan. He tsemppaavat, rohkaisevat, haastavat ja suoltavat uutta kuin viimeistä päivää. Kun maailma on tehty pelastettavaksi ja yhteiskuntavelvollisuus kutsuu, mikään murhe tai este ei ole liian suuri ylitettäväksi. Vaikka exponentaalinen idealinkous voi paikoin ahdistaa, Positiivarin tykö hakeudutaan viimeistään silloin, kun epävarmuus ottaa ylivallan ja itseä alkaa ahdistaa.

Ei se nyt niin vakavaa ole

Kukapa ei kaipaisi elämäänsä Hulluttelijoita? Noita hervottomia hauskanpitäjiä, joille mikään asia ei ole riittävän pyhä. Mitä lakonisempi tilanne sen paskempi huumori. Meemejä tehtaillaan nopeammin kuin komponenttilaitoksia ja lähikuppiloita ehditään ajaa alas. Suosituiksi kestoaiheiksi kelpaavat niin lasten kotiopetuksen kiroukset, lemmikkien edesottamukset puolisoiden pöljäilyt kuin Trumpin törttöilyt - samoin kuin se surullisen kuuluisa intiimi pehmopaperi. Ilman näitä päivää piristäviä humoristeja olisi elämä todellakin hartaan joululaulumme hengessä sangen ”synkkää ja ikävää”.

Kyllä tästä selvitään

Viimeisenä aktivoituvat Realistit. Hyö eivät suotta hötkyile, vaan analysoivat tilannetta kaikessa rauhassa ja siirtyvät sitten määrätietoisesti eteenpäin. He sorttaavat Topuuttelijan datan ja tarkistavat faktat, laskevat Panikoijan lietsomien kauhuskenaarioiden todennäköisyyden, validoivat Positiivareiden pöhköimmätkin ideat ja hörähtävät kuivan sarkastisesti Hulluttelijoiden hulvattomuuksille. Realistit pitävät jalat tiukasti maassa järkeilemällä mikä on fiksua ja mikä ei. He laativat kaikessa hiljaisuudessa suunnitelmat, jakavat tehtävät ja ottavat kylmän rauhallisesti lusikan kauniiseen käteen ja alkavat lapioimaan. Realistien ansiosta elämä jatkuu ja ennen pitkää meille kaikille paistaa taas aurinko.

Millainen johtaja sinä olet?

On se vaan siunattu onni ja tosiasia, että ihmisillä on ympärillään iso joukko erilaisia persoonia isolla P:llä. Samalla tilanne asettaa etenkin esimiehet haasteellisen tilanteen eteen. Jokaista pitäisi tukea ja johtaa heille sopivalla tavalla, ja jokaisen äänen on tärkeä päästä kuuluviin. Usein unohtuu, että myös me johtajat reagoimme kukin omalla tavallamme. Yksi maadoittuu ja maadoittaa muita, toinen hätääntyy tai pahimmassa tapauksessa jopa lamaantuu hetkellisesi, kolmas kääntää välittömästi turbovaihteen päälle kuin Duracell-pupu konsanaan ja neljäs reagoi hitaammin, mutta sitäkin varmemmalla otteella.

Viime kädessä kukin näistä hahmoista asuu ja vaikuttaa uuden tilanteen edessä meissä kaikissa. Jokainen arkkityyppi tuo draaman kaareen oman mausteensa sekä tuuppii ja tasapainottaa yhteisön ajattelua ja käytöstä sopivassa suhteessa. Tärkeintä on, että ketään ei äänestetä ulos ja kaikki saavat jatkaa. Iso kiitos, että olette: kotiväki, kollegat ja kaverit.

Kirjoittaja

Strategisen kiteyttämisen mestari, joka syttyy monimutkaisten asioiden yksinkertaistamisesta. Nauttii nykytilan haastamisesta, joka tuloksena syntyy lähes poikkeuksetta jotain uutta. Sukeltaa suoraan syvään päähän ja hallitsee kokonaisuuksia isosta kuvasta yksityiskohtiin.