Digi & Web

WordPressin suurin voimavara on yhteisö – WordCamp Turku 28.9.2018

Unfairin koodiosasto kävi opintoretkellä Turussa. Tapahtuman siivittämänä reportterimme Ville Salonen kirjoitti oodin WordPress-yhteisölle.

WordPressin suurin voimavara on yhteisö – WordCamp Turku 28.9.2018

WordPress on 15-vuotisen historiansa aikana kasvanut maailman suosituimmaksi julkaisujärjestelmäksi. Selittäviä tekijöitä on useita: avoin lähdekoodi, helppokäyttöisyys, laajennettavuus ja taaksepäin yhteensopivuus ovat omalta osaltaan auttaneet WordPressin leviämistä.

Yksi tärkeimmistä seikoista arviolta kolmasosaa internetin sivustoista pyörittävän julkaisujärjestelmän taustalla on aktiivinen yhteisö, joka kehittää jatkuvasti itse WordPressiä. Yhteisön tehtävänä on kehittää myös teemoja, lisäosia ja muita työkaluja helpottamaan sivustojen ylläpitäjien ja bloggaajien elämää.

WordCamp: yhteisön toimesta yhteisölle

WordCamp on nimike WordPressiin keskittyville konferensseille, joita järjestetään yhteisön toimesta ympäri maailmaa – toistaiseksi pohjoisin WordCamp järjestettiin alkuvuodesta Jyväskylässä.

Monista muista konferensseista poiketen WordCampin hinta pyritään pitämään mahdollisimman matalana, jotta se olisi mahdollisimman avoin ja helposti saavutettava kaikille. Alhaiset hinnat ovat mahdollisia tapahtumia sponsoroivien (WordPressin avulla leipänsä ainakin osittain tienaavien) yritysten ansiosta.

Järjestämiselle ei ole mitään ennakkovaatimuksia, vaan kuka tahansa voi ottaa tehtäväkseen konferenssin järjestämisen omassa kotikaupungissaan. WordCamp Central on kerännyt kattavan ohjepatteriston, jotta tapahtuman järjestäminen olisi mahdollisimman helppoa. Myös Suomessa WordCamp-tapahtumia aiemmin järjestäneet henkilöt ovat jakaneet järjestämistä helpottavia materiaaleja ja vinkkejä seuraaville.

Suomessa WordPress-yhteisö elää ja voi hyvin, mistä todisteena on toinen vuoden sisään järjestetty ja loppuunmyyty WordCamp.

Kaikkiaan viides Suomessa järjestetty WordCamp järjestettiin 28.9. Turussa, Panimoravintola Koulussa. Edellisten tapahtumien tapaan liput myytiin myös tällä kertaa nopeasti loppuun. Vahvasta yhteisöllisyydestä kertoo myös se, että moni estynyt pisti lippunsa järjestäjien avustuksella uudelleen kiertoon, jotta joku toinen saisi mahdollisuuden osallistua tapahtumaan.

Gutenberg, saavutettavuus, välimuisti, hakkerointi…

Puhujien aiheet pyörivät hyvin usein melko teknisten ja ”kehittäjäystävällisten” aihepiirien ympärillä, mutta suuri osa esityksistä on sellaisia, että maallikkokin pysyy kärryillä. Koodaamisen lisäksi aiheita tulee esimerkiksi designin, markkinoinnin ja viestinnän piiristä.

Viime aikoina yhteisöä on puhuttanut eniten WordPressin seuraavassa suuressa päivityksessä julkaistava Gutenberg-editori, joka mullistaa täysin sisällön muokkausnäkymän. Gutenberg on jakanut mielipiteitä, ja Turussa pahimpia pelkoja lievitti Seravon Toni Laakso otsikolla ”Have no fear, Gutenberg is near”.

Eräs WordCampien kestoaiheista on tärkeääkin tärkeämpi saavutettavuus, johon on reagoitu myös EU:n tasolla. Tampereen WordPress-yhteisön pitkäaikainen puuhamies Daniel Koskinen valotti, mitä voimaan astuva saavutettavuusdirektiivi tuo tullessaan julkisen sektorin verkkopalveluihin.

Digitoimisto Duden Timi Wahalahti puolestaan selvitti, miten WordPress-sivustolla kannattaa välimuistittaa harvoin päivittyviä tietoja suorituskyvyn parantamiseksi, ja Zeeland Familyn Tiia Rantanen esitteli työkaluja, joilla voi etsiä haavoittuvuuksia sivustoista tietosuojan parantamiseksi.

Ensimmäistä kertaa Suomen WordCampien historiassa Turussa pidettiin myös paneelikeskustelu, jossa WordPressin hostaamista ja ylläpitoa eri kanteilta tarkastelevat panelistit vastasivat ennakkokysymyksiin ja yleisön kysymyksiin.

Tärkeää tietoa, uusia tyyppejä ja hauskanpitoa

Mielenkiintoisten esitysten ohella WordCampien parasta antia on pitkien taukojen mahdollistamat keskustelut aiheesta ja aiheen vierestä uusien ja vanhojen naamojen kanssa.

Tapahtuman etikettiin sisältyy sympaattinen Pac-Man -sääntö, eli keskustelurinkiin on aina tarkoitus jättää ”lovi”, jotta uusi henkilö voi helposti liittyä mukaan. Tapahtumaa sponsoroinut Aucor oli järjestänyt pisteelleen Gutenberg-haasteen, jossa piti rakentaa uudella editorilla laskeutumissivu mallista.

Voittavaksi taktiikaksi muodostui vanha kunnon teollisuusvakoilu, eli allekirjoittanut seurasi alkuun pari suoritusta ja pokkasi myöhemmin palkinto-oluen afterpartyilla nopeimman ajan myötä.

Tapahtuman lopuksi julkistettiin ensimmäistä kertaa järjestettävä yhteispohjoismainen WordCamp Nordic, joka pidetään maaliskuussa 2019 Helsingissä. Kesällä 2019 järjestetään myös WordCamp US:n ohella suurin WordCamp-kalenterivuoden konferensseista, eli WordCamp Europe, jonka sijainniksi valikoitui Berliini.

Kenties nähdään siellä?

Kirjoittaja

WordPress-taituri ja sivustokehittäjä, joka uskoo verkkosivujen selkeään funktioon. Oppii mielellään uutta ja koodaa saavutettavia ja mitattavia sivustoja. Toimii web-projekteissa tulkkina tiimien välillä.