Behind­UNFAIR

Unfairin kirjavinkit Maailman kirjapäivänä

Lukeminen lisää ammattitaitoa ja on kaiken lisäksi kivaa. Nappaa lukemisen juhlapäivän kunniaksi talteen unfairilaisten kirjavinkit!

Unfairin kirjavinkit Maailman kirjapäivänä

Osaamisen ja ammattitaidon kasvattaminen vaatii lukemista, se on selvää. Monet elämänhallintagurut opastavatkin opettelemaan uusia asioita päivittäin, ja mikäpä siihen olisi parempi tapa kuin käyttää hetki päivästä lukemiseen tai kirjojen kuunteluun. Äänikirjoja kun voi kuunnella kätevästi vaikkapa työmatkalla.

Myös me Unfairilla kannustamme tiimiämme jatkuvaan oppimiseen, ja meiltä löytyy omastakin takaa vino ja tasaisesti päivittyvä pino monipuolista ammattikirjallisuutta vapaasti kaikkien työntekijöidemme luettavaksi. Osa kirjoista tosin löytää välillä tiensä esim. näytön korokkeeksi eikä yöpöydän kulmalle iltalukemiseksi.

Maailman kirjapäivän (7.3.) kunniaksi me halusimme jakaa unfairilasten vinkit kirjoista, jotka ovat hyödyttäneet meitä urallamme, nostaneet ammattitaitoamme tai tuoneet meille mainosmaailmassa tai muuten elämässä tarvittavia taitoja. Vinkkejä löytyi niin urapolun suunnitteluun ja ihmisen parempaan ymmärtämiseen kuin typografiaan ja kielenhuoltoon.  Kuittasipa pari omalle lukulistalleen kuuluvan lähinnä Aku Ankkaa sekä Batmania.

 

Valitse parhaat, ja ei muuta kuin antoisia lukuhetkiä!

Kielenhuolto ja viestintä

Emilia: Katariina Iisa, Hannu Oittinen & Aino Piehl, Kielenhuollon käsikirja
– Kattava opas, josta on hyvän sisällysluettelon ansiosta helppo tarkistaa kielenhuollon perusjutut.

Ilona: Elisa Juholin, Communicare
– Melko yllätyksetön valinta, mutta tällaisena viestinnän perusteoksena pakko mainita. Uusimmassa painoksessa mukana on myös niitä viestinnän ilmiöitä, jotka ovat tyypillisiä 2020-luvun lähestyessä.

Katri: Juhana Torkki, Puhevalta - Kuinka kuulijat vakuutetaan
– Minut alalle innoittanut teos, joka opastaa ymmärrettävästi retoriikan saloihin.

Digimarkkinointi, web ja käyttäjäkokemus

Juuso: Himanshu Sharma, Maths and Stats for Web Analytics and Conversion Optimization
– Mielenkiintoisesti ja syvällisesti käyty muun muassa SEO:n (search engine optimization) ROI:n (return of investment) laskentaa ja muuta kivaa.

Eelis: Leah Buley, The User Experience Team of One - A Research and Design Survival Guide
– Jo kirjan nimi kertoo paljon. Kirjassa on loistavasti kiteytetty kaikki ne minimivaatimukset mitä tarvitsee UX-suunnittelussa ottaa huomioon.

Web-tiimi suosittelee myös kollektiivisesti mutta varovaisesti Steve Krugin Don’t make me think, Revisited -kirjaa. Hauskaa ja helppolukuista verkkosuunnittelun opusta ei vielä ole tullut luettua takakanteen saakka.

Typografia

Sanna: Markus Itkonen, Typografian käsikirja
– Kelpo sudenpentujen käsikirja typografian perusteisiin, jota tutkailin joskus vuosia sitten koulussa.
Käsikirjalle antaa äänensä myös Rollo.
– Tätä voi tutkailla, jos haluaa viilata pilkkua.

Sannan on pakko vielä lisätä: R. Klanten, H. Hellige, Playful Type 2: Ephemeral Lettering and Illustrative Fonts
– Tää on ihan super inspiraation ja luovuuden lähde mulle.

Elämänhallinta ja ihmiset

Jonna: Satu Rämö & Hanne Valtari, Unelmaduunarit
– Hyvän fiiliksen nostattaja ja innostava kirja, joka sai ajattelemaan omaa duunipolkua paljon luovemmin ja rohkeammin. Myös Mark Mansonin Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan on suosittelemisen arvoinen opus auttamaan asioiden katsomista hieman eri suunnasta.

Juuso: Frank Martela & Karoliina Jarenko, Draivi - Voiko sisäistä motivaatiota johtaa?
– Tutkimusta eri tiimien toiminnasta, ja mitä keinoja menestyvät tiimit käyttävät luomaan draivia.

Mikko: Yuval Noah Harari, Sapiens: Ihmisen lyhyt historia ja Homo Deus: Huomisen lyhyt historia
– Nämä kaksi hienoa teosta ihmisen historiasta ja tulevaisuudesta eivät niinkään ole toimialamme teoksia vaan ihmisyyttä ja ihmisenä oloa ymmärtämään helpottavaa kulttuuriantropologian ja sosiaalipsykologian pornografiaa.
Henkka komppaa Mikkoa ja suosittelee myös Sapiensia.

Bisnes

Tume: Risto Siilasmaa & Catherine Fredman, Paranoidi optimisti: Näin johdin Nokiaa murroksessa
– Mielenkiintoisia sisäpiiritaustoja Nokian puhelinbisneksestä, firman rampautuneesta johtamistavasta ja juonenkäänteistä 2007 alkaneen syöksykierteen alusta aina taitavilla neuvotteluilla ja tuurilla tapahtuneeseen pelastautumiseen eli puhelintoimintojen myyntiin Microsoftille. Jos Nokia herättää tunteita, lue. Itse jaksan todella harvoin lukea tai kuunnella kirjaa kovinkaan pitkälle, mutta tämän kirjan kuuntelin äänikirjana muutamassa päivässä.

Tarun kirjavalinta on Unfairin perustajalle aika luonnollinen: Eric Ries, The Lean Startup
Klassikko.

 

Maailman kirjapäivää juhlistetaan tänään jo 22. kerran. Maailman kirjapäivä on UNESCOn kehittämä hyväntekeväisyystempaus, jonka ajatuksena on jakaa oma kirja jokaiselle lapselle ja nuorelle. Laajemmin se kuitenkin tunnetaan ympäri maailman päivänä, jona juhlistetaan kirjailijoita, kuvittajia sekä kirjoja, ja erityisesti silloin juhlitaan itse lukemista.

Kirjoittaja

Aurinkoinen tiimipelaaja, joka uskoo vahvasti positiivisen asenteen vaikutukseen. Nauttii sanoilla leikkimisestä ja visuaalisesti kauniista asioista. Potee jatkuvaa matkakuumetta.