Behind­UNFAIR

Kuukauden unfairilainen: Pohjois-Karjalasta ponnistava viestijä innostuu uuden oppimisesta

Copywriterimme Ilona on tehokas kielitaituri, joka ottaa rohkeita steppejä urallaan. Ihmisläheinen humanisti tekee markkinointia ja viestintää aina ihminen edellä.

Kuukauden unfairilainen: Pohjois-Karjalasta ponnistava viestijä innostuu uuden oppimisesta

Tammikuussa 2019 Unfairin copywriterina aloittaneen Ilonan ura voisi hänen tahtoessaan olla hyvin erilainen. Ennen tallissamme aloittamista Joensuusta kotoisin oleva sanataituri on opiskellut äidinkielen opettajan pätevyyden. Ihan niin yksiviivaisena ura ei kuitenkaan näyttäytynyt.

”Viestintä on tärkeää!”

Kipinän viestintähommiin Ilona sai työskennellessään matkapuhelinoperaattorilla some-asiakaspalvelussa, jossa töitä tehtiin kiinteästi yhdessä viestintäosaston kanssa. Toki jo Itä-Suomen yliopistossa käytyjen suomen kielen opintojen aikaan tehdyt markkinointikurssit olivat herättäneet kiinnostuksen.

– Markkinoinnin luennolla tajusin, että sehän oli tosi siistiä! Opettajan urapolku jäi taka-alalle, mutta opettajatausta näkyy siinä, että tykkään pitää koulutuksia. Suomen kielen opinnot taas näkyvät herkkänä reagointina erilaisiin kielellisiin piirteisiin ja kielinyanssien bongaamiseen ihmisten puheesta. Markkinoinnissa kielitietoisuus on hyvin tärkeää. Sillä on merkitystä, puhutaanko esimerkiksi asunnon ostajalle rakennuksista vai kodeista.

Oman jutun löydyttyä Ilona ei jäänyt jahkailemaan, vaan oli valmis ottamaan isoja loikkia saadakseen heti mahdollisimman syvän opin alasta. Se vei muutamaksi vuodeksi Kainuun maisemiin.

– Olen tosi kunnianhimoinen ja haluan oppia koko ajan paremmaksi. Pääsin heti viestinnän työurani alussa aika isoihin saappaisiin. Assaroinnin sijaan olin vastuussa koko organisaation viestinnästä ja sen kehittämisestä. Jo some-asiakaspalvelua tehdessä opin kesyttämään monenlaisia kohuja ja kriisejä, mutta etenkin ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista vastaavassa organisaatiossa työskennellessäni pääsin perehtymään aivan uudella tavalla kriisiviestintään ja kriiseihin varautumiseen.

Viestinnän tärkeyttä Ilona korostaa paljon. Organisaation asioista tulisi puhua ulospäin, jotta kiinnostavat näkökulmat eivät jää organisaatioiden omiin pöytälaatikoihin.

– Viestintä on tärkeää! Jos puu kaatuu metsässä eikä kukaan kuule, onko puu kaatunut? Jos et viesti, ei niitä asioita ole muiden mielestä tapahtunut.

Milleniaalin unelmatyöpaikka

Unfairin asiakkaita Ilona kuvailee mielenkiintoisiksi – joka päivä saa oppia jotain uutta. Asiakkaan bisneksen ymmärrystä vaaditaan, sillä asiakkaat vaihtuvat lennosta kuluttajapuolen bisneksistä kansainvälistä b2b-kauppaa tekeviin firmoihin.

Vaikka Ilona kuvaa olevansa humanisti, jolle pehmeät arvot ovat tärkeitä, hän ei vierasta teknologia-alalla ja teollisuudessa toimivien asiakkaiden kanssa työskentelyä. Päinvastoin, ihmisläheisellä asenteella varustettu viestijä on hyvä pari tuoteorientoituneille insinööreille.

– Lopulta pöydän toisella puolella on aina ihminen. Uskon, että tulevaisuudessa esimerkiksi markkinointijohtajat ovat yhä useammin humanisteja, sillä ihmisiinhän markkinoinnilla halutaan vaikuttaa.

Unfairia Ilona kuvaa milleniaalin unelmatyöpaikaksi.

– Unfairilla työntekijöihin luotetaan ja täällä on tosi joustavaa vaikkapa etänä työskentelemisen suhteen. Työyhteisö on ehdottomasti parasta – kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Ystävieni on toisinaan vaikea uskoa, että työpaikalla voi asiat olla, kuten meillä on.

Uuden oppimisesta löytyy suola

Työn ja kirjoittamisen vastapainoksi Ilona urheilee paljon. Onnekseen hän on löytänyt Tampereelta paljon tanssikouluja, joissa on voinut jatkaa pitkäaikaista harrastustaan. Tanssilajeja onkin sitten laidasta laitaan, sillä Ilonalta sujuvat sekä jazz- ja nykytanssi, letkeän jamaikalainen dancehall että perinteisistä lattiakoreografioista poikkeava tankotanssi.

– Tankotanssi on raakaa hommaa sekä hyvää vastapainoa työlle – jos toimistolla haastaa itsensä henkisesti, niin siinä haastaa fyysisesti. Kun pystyy heittämään voltin tangolta alas, niin oppii samalla tekemään jotain, johon ei olisi uskonut kropan pystyvän. Se on se suola.

Jatkuvasta oppimisesta intoutuva kirjoittaja myös lukee ja kuuntelee äänikirjoja paljon. Luonto on juuristaan ylpeälle Pohjois-Karjalan likalle tärkeä. Sen takia myös oman kodin sijainti määräytyy vahvasti sen mukaan, että sieltä pääsee nopeasti metsään liikkumaan. Toisaalta, vaihtoehtoinen paikka rentoutumiseen ovat mahdollisimman valkoiset hiekkarannat.

– Paras ranta on ollut ehkä Malediiveilla. Myös Kreikassa on todellisia helmiä!

 

Kirjoittaja

Aurinkoinen viestijä, joka uskoo vahvasti positiivisen asenteen vaikutukseen. Nauttii sanoilla leikkimisestä ja visuaalisesti kauniista asioista.